Toυ Δημήτρη Μπουντουτσίδη
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΕΨΗ, Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Αριστοτέλης ως γνωστό δεν ήταν ο φιλόσοφος της θεωρητικής σκέψης, αλλά αυτός που κυρίως θεμελίωνε και στήριζε τις θέσεις του μέσα από παρατηρήσεις πραγματικών γεγονότων και αυτό δεν το έκανε απλά για να επιχειρηματολογήσει, αλλά για συναγωγή συμπερασμάτων προς όφελος του πολίτη, της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και κατ επέκταση της Πόλις-Κράτος.
Δεν ξέρω, εάν οι χθεσινοί αξιωματούχοι ή οι σημερινοί έχουν ασχοληθεί με αυτού του είδους της πραγματικής σκέψης, ούτε και με την φιλοσοφική ξέρω εάν έχουν ασχοληθεί.
Ξέρω όμως ότι οι Έλληνες Φιλόσοφοι είπαν τόσο σημαντικά όπως για παράδειγμα ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, προβάλω ένα απόσπασμα από τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
«…ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΦ΄ ΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ Η ΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΦ΄ ΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΕΝΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΣ
.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ, Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΟΡΩΝ, Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…»
Και απλά, προβληματίζομαι για τα τόσες χιλιάδες χρόνια που πέρασαν και είμαστε ακόμη πριν από αυτούς… (τους αρχαίους εννοώ) και πιο συγκεκριμένα, αυτό που δεν κατάλαβα ακόμη, είναι γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έγινε ποτέ παιδείας.
Δημήτρης Μπουντουτσίδης
11-9-2014
Υ.Γ1 Θα ήθελα πάρα πολύ κάποιος να μου εξηγήσει γιατί το Υπουργείο Παιδείας Δεν Έγινε Ποτέ Παιδείας? (Τουλάχιστον μετά το ήμισυ της δεκαετίας του 60α). Τι και ποιος φταίει?.
Υ.Γ2. Τι γίνεται με τη συναγωγή συμπερασμάτων προς όφελος του πολίτη, της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και κατ επέκταση της Πόλις-Κράτος?.