O "Δικός μας" Δημήτρης Μπουραντάς σε μια συνέντευξη στον Γιώργο Κιούση.
«Έχουμε χρεοκοπήσει πολιτικά»
«Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πιάσει τον πάτο. Έχουμε μια οικονομία σε τραγική κατάσταση, μια πολύ υψηλή ανεργία, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών σε συνθήκες φτώχιας. Το νέο μνημόνιο εμπεριέχει περισσότερο υφεσιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα από τι τα προηγούμενα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εθνικό στρατηγικό βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον πιο κρίσιμο πυλώνα εξόδου από την κρίση που είναι η ανάπτυξη».
Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής του Μάνατζμεντ, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Έχει διευθύνει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων για το Μάνατζμεντ στην Ελλάδα και έχει συγγράψει 6 βιβλία, εκ των οποίων έχουν γίνει best seller τα παρακάτω: «Μάνατζμεντ», εκδόσεις ΜΠΕΝΟΣ (2002), «Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας», εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ (2005). To μυθιστόρημα «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη», (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ) κέρδισε το βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ 2008) και βρέθηκε για τέσσερα χρόνια στις λίστες των ευπώλητων. Ακολούθησε το βιβλίο «Επί σκηνής χωρίς πρόβα», το οποίο από την έκδοσή του βρίσκεται στις λίστες των Best Sellers.
-Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο «Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και το προσωπικό μάνατζμεντ».
Με αυτό το βιβλίο θέλω να παρουσιάσω με απλό και κατανοητό τρόπο έννοιες, αρχές, μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία που προκύπτουν από την επιστήμη της φιλοσοφίας και του σύγχρονου μάνατζμεντ του εαυτούς μας (self-management) που είναι σε όλους μας χρήσιμες για να επιτυγχάνουμε αυτά που θέλουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το βιβλίο είναι πλήρες σε ότι αφορά το τι πρέπει να κάνουμε και πώς, ποιες ικανότητες και αρετές μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας σε όλους τους τομείς.
-Δώστε μας μερικά ιστορικά παραδείγματα.
Για παράδειγμα η ικανότητα να πείθουμε τους άλλους, μας είναι απαραίτητη τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπικής μας ζωή. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη οι πυλώνες τις πειθούς είναι το «ήθος», το «πάθος» και ο «λόγος». Επίσης, ο Πλάτων για το κουράγιο που μας χρειάζεται στα δύσκολα μας λέει «Κουράγιο είναι να γνωρίζεις τι δεν πρέπει να φοβάσαι» και ο Twain μας λέει ότι «Κουράγιο είναι η αντίσταση στο φόβο, η κυριαρχία του φόβου και όχι η απουσία φόβου».
-Υπάρχουν αρχές για να είμαστε επιτυχημένοι στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή;
Όχι μόνο αρχές, αλλά υπάρχουν και χρήσιμες μέθοδοι και τεχνικές για όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί. Όπως για παράδειγμα να επικοινωνούμε, να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, να χειριζόμαστε σωστά το χρόνο μας, να αναπτύσσουμε καλές ανθρώπινες σχέσεις, να μαθαίνουμε, να χειριζόμαστε τα συναισθήματα μας, να ενισχύουμε την επιμονή, την πρόδραση, την ανθεκτικότητα μας κλπ.
-Πόσο χρήσιμο είναι αυτό το εγχειρίδιο αλλαγής συμπεριφοράς μας στην εποχή της κρίσης που ζούμε;
Όλα αυτά που περιλαμβάνει το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους δύσκολους καιρούς. Η προσαρμογή του τρόπου σκέψης και της συμπεριφοράς μας στις αλλαγές δεν αποτελεί απλή αναγκαιότητα αλλά όρο επιβίωσης. Συχνά, οι «συνταγές επιτυχίας» σε ένα περιβάλλον μετατρέπονται σε «συνταγές αποτυχίας» σε κάποιο άλλο διαφορετικό.
-Ένα σχόλιο σας για την πολιτική κατάσταση της χώρας;
Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε χρεοκοπήσει πολιτικά. Το πολιτικό σύστημα πάσχει από τεράστιο έλλειμμα αξιών και ικανοτήτων. Όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικών σκέφτονται, συμπεριφέρονται και πράττουν με τον ίδιο τρόπο σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα όπως είναι η ανάπτυξη, το κράτος, η παιδεία, η δικαιοσύνη, ο πολιτισμός, τη διαφθορά. Οι πολίτες ψηφίζουν αναγκαστικά με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».
-Έχουμε έλλειμμα ηγεσίας;
Πολλά χρόνια πριν με άρθρα και διαλέξεις μου τεκμηριωμένα εξηγούσα ότι το έλλειμμα ηγεσίας σε όλους τους τομείς αποτελεί την πιο σημαντική εθνική ασθένεια. Οι πολιτικές, οι οικονομικές, οι πνευματικές ελίτ λόγω έλλειψης αξιών και ηγετικής ικανότητας οδήγησαν μια χώρα με τόσους πόρους και τόσα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε οικονομική, αξιακή, κοινωνική, πολιτική και εθνική χρεοκοπία.
-Υπάρχει ελπίδα για να αναστραφεί η κρίση;
Θα χρησιμοποιήσω την ρήση του Γκράμσι «Είμαι απαισιόδοξος στο μυαλό και αισιόδοξος στην καρδιά». Η έξοδος από την κρίση είναι θέμα δικών μας επιλογών. Δυστυχώς όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι οι πολιτικοί και οι πολίτες θα κάνουν τις σωστές επιλογές.