Γαλλία: 9 στα 10 γυμνάσια της χώρας επέλεξαν την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών
Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης στην παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση Βαλς, οι Γάλλοι καθηγητές και μαθητές φαίνεται πως επέλεξαν συνειδητά να συνεχίσουν να διδάσκονται αρχαία ελληνικά και λατινικά
Με τη νέα σχολική χρονιά, το γυμνάσια της Γαλλίας αναμένεται να εφαρμόσουν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που εισαγάγει το υπουργείο Παιδείας με στόχο όπως ισχυρίζεται την εξατομίκευση και την ελευθερία στην επιλογή των γνωστικών αντικειμένων από μαθητή, σε μαθητή. Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο διάρθρωσε μια σειρά από θεματικές που μπορεί ένας Γάλλος μαθητής του γυμνασίου να επιλέξει, όπως Πολιτισμός και τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία, Κοινωνία, Ξένες γλώσσες, Επιστήμες, Σώμα και υγεία και πολλά άλλα. Ανάμεσα σε αυτά, δημιουργήθηκε και μια ξεχωριστή θεματική με τίτλο Γλώσσες και πολιτισμός της Αρχαιότητας στην οποία όπως είναι φυσικό δεσπόζει η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας.
Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, με καθηγητές και συνδικαλιστές να ισχυρίζονται πως το νέο σύστημα θα εξαλείψει τις λεγόμενες μητρικές γλώσσες από την παιδεία, από το υπουργείο ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σε κλίμα ευφορίας πως το 92% των γυμνασίων της χώρας, καθώς και το 70% των μαθητών γυμνασίου επέλεξαν την παραπάνω θεματική. "Αυτό σημαίνει πως όχι απλά, τα λατινικά και τα ελληνικά δεν θα εξαφανισθούν, αλλά θα ενισχυθούν" σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου. Όπως αναφέρουν, τα στοιχεία δείχνουν πως τριπλάσιος αριθμός μαθητών σε σχέση με την περασμένη χρονιά θα μαθαίνουν τις αρχαίες γλώσσες στο γαλλικό σχολείο.
Μια μεταρρύθμιση, δεκάδες αντιδράσεις
Η μεταρρύθμιση των σοσιαλιστών για το κολέγιο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές, οι γονείς και οι καθηγητές που δυσκολεύονται να διακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και προειδοποιούν πως λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να φτιάξουν ένα πιο ευέλικτο σύστημα, μέσα στο οποίο ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει, να διαμορφώσει και τελικά να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ταιριάζει περισσότερο στα δικά του ενδιαφέροντα.
Για πολλούς είναι ακριβώς αυτή η επιλογή πεδίων που θέτει το πρόβλημα, καθώς εκφράζονται οι ανησυχίες πως μαθητές ενδέχεται να επιλέγουν να παραλείπουν βασικά μαθήματα, ανάλογα με την κλίση τους, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών γνώσεων περνώντας στο λύκειο. Από το υπουργείο πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ διαβεβαιώνουν πως τα μαθήματα και οι γνώσεις που θεωρούνται θεμελιώδεις.
Ανάμεσα στους καθηγητές πάντως υπάρχουν και εκείνοι, κυρίως όσοι τοποθετούνται αριστερά στα συνδικαλιστικά όργανα, που στηρίζουν τον νόμο της υπουργού Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem. Οι συνδικαλιστικές ομάδες όμως που εκπροσωπούν σχεδόν το 80% των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλούν σε κινητοποιήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία σε αυτή την τελευταία σχολική χρονιά για την προεδρία Ολάντ.
*Στη φωτό η Γαλλία υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem, πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο παιδείας στην κυβέρνηση των σοσιαλιστών